Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

Λαλάδες,η τουλίπα της Χίου!


Chios, Emporios
Aν βρεθεί κανείς Ανοιξη στη Χίο θα έχει την τύχη να γνωρίσει μια μοναδικότα του νησιού που λίγοι τη γνωρίζουν και να απολαύσει ένα θέαμα που σου κόβει τη λαλιά.. Στη Χίο ευδοκιμούν τέσσερα είδη άγριας τουλίπας, οι ΄΄λαλάδες΄΄ κατά τους ντόπιους, που την άνοιξη κατακλύζουν τις καλλιεργούμενες εκτάσεις του κεντρικού τμήματος του νησιού. Το κόκκινο χρώμα τους πλημμυρίζει την ύπαιθρο και την κάνει να φαίνεται σαν ένα κατακόκκινο χαλί ,σαν ένας ζωντανός πίνακας ζωγραφικής.
Λέγεται ότι η τουλίπα πήρε το όνομά της από τα ο΄΄toliban΄΄ το κάλυμμα του κεφαλιού, που φορούσαν οι άνθρωποι στη Μ. ανατολή.
Στην Ολλανδία, που εσφαλμένα θεωρείται ο τόπος προέλευσής τους, καλλιεργείται από τον 16ο αιώνα όπου τη μετέφερε ο βοτανολόγος Κάρολος Κλούσιος.
Στην πραγματικότητα τόπος καταγωγής της τουλίπας είναι η κεντρική Ασία και  από εκεί εξαπλώθηκε η καλλιέργειά της σε όλη την Μεσόγειο
Ενας απο τους  μύθους που πλάθει την ιστορία της γέννησης της τουλίπας λέει ότι υπήρχε κάποτε ένας Πέρσης πρίγκηπας που ονομαζόταν Φαράχ και ήταν πολύ ερωτευμένος με τη Σχιριν.
Η Σχιρίν όμως σκοτώθηκε και τότε ο πρίγκηπας έπεσε κιαυτός με το άλογό του σε έναν γκρεμό και αυτοκτόνησε.. Κάθε σταλαγματιά απο το αίμα του που χύθηκε έγινε τουλίπα και απο τότε οι τουλίπες έγιναν  σύμβολο αγάπης..
243d.jpg 

 
Η ολόλευκη τουλίπα με τις πορφυρές ραβδώσεις στη διπλανή εικόνα, ονομάζεται λαλαδάκι πολίτικο είναι  μικρόσομο , είδος πολύ σπάνιο και κινδυνεύει απο τους ασυνείδητους που είτε απο απροσεξία είτε για να τα μεταφυτεύσουν  στους κήπους τους ξεριζώνουν τους βολβούς.. 
Oσα έχουν απομείνει κρύβονται σε γωνιές της γής για να προφυλαχτούν και πρέπει να ξέρεις ή να είσαι τυχερός για να τα βρείς..
.
πονάει η ψυχή μου για κάθε σταγόνα ζωής που χάνεται
μια σταγόνα λιγότερο όμορφος γίνεται ο κόσμος μας..


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More